Eken Cup livesänder samtliga matcher 2019

Den 43:e upplagan av Eken Cup blir speciell. För första gången så kommer samtliga matcher från att livesändas i samarbete med SolidSport.
– Det här ger oss flera nya dimensioner, bland att kan föräldrar och släktingar till våra internationella deltagare nu följa sina barn eller barnbarn, säger cupgeneralen Magnus “Manke” Birath.

Samtliga matcher från Eken Cup kommer att livesändas i samarbete med SolidSport, och det är ett utvecklingssteg som “Manke” Birath anser ger Eken Cup flera nya dimensioner.

– Sen hoppas vi att det blir någon form positiv kommunikation och en positiv exponering av cupen, och nu kan ju klubbarna gå in på SolidSport och hämta hem matcherna i efterhand. Man kan ha dem som ett lyckligt minne, men man också använda matcherna för teknik- och taktikgenomgång.

Frågar man “Manke” Birath vilken hans favoritstund är under en hektisk Eken Cup, då dröjer svaret någon sekund.

Och det är en smula spretigt.

– För mig är det början på dagen. Klockan 06.00 på fältet, när det är helt tyst en solig sommarmorgon. Det är den bästa stunden, innan det verkligen drar igång, säger “Manke”.

– Sen drar ju allt igång, och då är det punktligheten jag gillar. Spelschemat, där alla matcher sätter igång samtidigt. Det klickar aldrig och det är aldrig förseningar. 

Vad är då det unika med Eken Cup?

– Det är det eventmässiga, att alla planer finns på ett och samma fält. Och massan av människor som kommer, deltagare och besökare, upplever Eken på det lilla området. Det är unikt, börjar “Manke”.

– Sen jobbar vi verkligen med bredd, vi har det som en värdegrund. Alla ska få möjlighet att spela handboll på Eken Cup.

Han fortsätter:

– Vi är också unika med att vi jobbar med FN:s barnkonvention, trygghet och säkerhet är oerhört viktigt för oss. När vi hör att ledare eller föräldrar inte beter sig okej, då kallar vi till oss dem och har ett samtal. Sen ringer vi ordförande i den föreningen och berättar om samtalet. Det är också unikt.