Missa inte Special Olympics Category!

I år är det tre lag i Special Olympics Category, Zliproad Sport Club, Roslagen sol och Skuru IK. I Zliproad SC ingår spelare som kommer att representera Sverige i Special Olympics World Games i USA i sommar. Till hösten kommer det dessutom en dokumentär på TV 4 där man följer hela Sverigelaget före, under och efter äventyren i det stora landet i väster.

Special Olympics World Games 2015 går i Los Angeles 25 juli – 2 augusti, och för första gången skickar Sverige ett lag i handboll. Tanken på att skapa ett Special Olympics lag i handboll väcktes 2012 och så i november 2014 samlades det nya Special Olympics laget för första gången för en intensiv träningshelg.

Truppen som tränar för att få åka till Los Angeles består av spelare från Lund, Malmö och Stockholm, vilka alla har olika funktionsnedsättningar. Bland Stockholmarna syns Jesper, Ricky, Kim, William och Micke som annars spelar för Skuru Härs&Tvärs.

Jeppe och William hade från början sämre motoriska förutsättningar men hade förmånen att tidigt få börja med gymnastik och motorisk träning i Upp&Ner-konceptet. Jesper gick sedan över till att träna handboll med Härs&Tvärs medan William började i handbollsskolan i klubben Bolton vid 7 års ålder. Han kunde vara med i ca 6 år men gick sedan över till Skuru Härs&Tvärs. Micke tränar regelbundet i Skuru Härs&Tvärs sedan flera år.

043

Upp&Ner-konceptet är gemenskap, glädje och utveckling! Konceptet bygger på träning av grundmotoriken, som är en förutsättning för all idrott, vilken idrott man än väljer.

Upp&Ner använder tecken och bilder som stöd till kommunikation. Upp&Ner passar alla barn med motorisk och/eller intellektuell funktionsnedsättning från cirka 2 till 12 år. Därefter finns möjlighet att gå över till en specialidrott, som t.ex. handboll, med Härs&Tvärs-konceptet där nivån anpassas efter varje individs egna förutsättningar. I Härs&Tvärs-grupperna är man från ca 12 år och uppåt.

Special Olympics Games: Eunice Kennedy Shriver lade grunden för det första internationella Special Olympics Games i Chicago juli i 1968. Hon var övertygad om att om personer med en intellektuell utvecklingsstörning gavs möjligheter till regelbunden idrottslig träning så skulle de kunna lära sig mer, få bättre självförtroende och kunna gå mycket längre. Genom dessa spel kunde hon erbjuda utvecklingsstörda en möjlighet att idrotta, att tävla och att växa och samtidigt kunde hon visa omvärlden att detta är individer med känslor och stora möjligheter vilka har samma rätt till utmaningar, personlig utveckling och livsglädje som vilken annan person som helst.

small_lockup_vertical_whiteFakta om Sommarspelen i Los Angeles 2015
I spelen deltar ca 7000 idrottare från 177 länder i 25 grenar. Man räknar med över ½ miljon åskådare plus TV-tittare och detta blir härmed det största evenemanget i Los Angeles sedan sommar-OS 1984.