Ordförande har ordet

Eken Cup 2014 är över för denna gång!

Jag börjar med att hylla alla er ideella hjältar. Det spelar nog ingen roll var ni jobbar i organisationen, kansli, försäljning, matsal, skolor, transporter, speaker, ljud, tävling eller på fältet. Ni är fantastiska och jag hoppas ni är lika laddade inför 2015! Även ett stort tack till er som hjälpte till med prova-på-verksamheten för fritidsverksamheten från Gubbängens Skola och Hökarängens Skola. Det blev till sist ca 80 barn som fick testa Handboll under Eken Cup. Ett stort tack även till våra sponsorer och samarbetspartners. Ni gör Eken Cup möjligt och hjälper oss att utvecklas!

Jag skriver denna text torsdag 19 juni. I Stockholm är det 10 grader varmt och regn. Vet inte om jag är den enda i Stockholmstrakten som sitter med ett stort leende och känner mig så enormt tacksam över att regnet kommer idag och inte för 4 – 5 dagar sedan! Det är nog många som känner sig lite ledsna och inte riktigt vet vad ni ska göra i Midsommar, eller senare i sommar, när det regnar. Har ni barn i åldern 7 – 10 år har jag ett förslag på aktivitet. Bege er ut på en gräsplan. Försök få till två mål och sätt igång och spela Handboll. Lägg inte ner så mycket tid till att krita linjer för de fäster inte så bra när det regnar men i övrigt är det bara att köra. Jag tror mig förstått att många barn tycker det är otroligt roligt att spela i leran. Dock inte riktigt lika uppskattat av ledare, föräldrar och arrangörer.

Vi hade 470 lag som spelade Eken Cup 2014 och det spelades 1 557 matcher. En ökning med drygt 40 lag från 2012 och det känns väldigt roligt. Hoppas ni som var på årets turnering även vill komma tillbaka 2015. Utöver alla svenska lag hade vi besökare från Finland, Estland, Lettland, Litauen, Ungern och Polen. Jag är oerhört glad och tacksam att ni kommer till vår turnering. Hade förmånen att stå ganska mycket i vårt informationstält och det är otroligt roligt hur många positiva människor man får möta. Många som lägger lappar i vår förslagslåda med saker vi kan göra för att förbättra turneringen. Vi ska göra vårt bästa för att utvecklas och bli bättre!

Ett stort tack till alla de domare som dömde årets 1 557 matcher. Roligt med den feedback jag fick under årets domarmiddag. Jag lovar att följa upp det och se vad vi har för projekt till 2015. Årets domarprojekt handlade om miniparken och att coacha de unga föreningsdomare vi har där. Jag tycker ofta det pratas om att man ska granska domare. Jag tycker att vi istället ska prata om att coacha domare. Vi hade ca 120 domare på årets turnering och drygt 50 av dem är under 20 år. På samma sätt som vi ska coacha barn och ungdomar till att bli bättre handbollsspelare ska vi skapa trygga miljöer för unga domare så att även de kan utvecklas och bli bättre. Vi hade erfarna domare som var ute för att coacha de unga föreningsdomarna så de får stöd samt omedelbar feedback. Vi delade även ut ca 2 000 silikonband med texten ”Eken Cup 2014 – Respect the referee” till dem som spelade i miniparken. Jag hoppas barnen tar med sig dessa även under kommande säsong. När de spelar så kan föräldrarna hålla i dem och tänka på hur de uppträder. Handboll är en underbar sport med otroligt många positiva spelare, ledare och föräldrar. Hör ni någon skrika på domarna så fråga gärna vänligt: – Hur tänker du nu?

Vi arbetar kontinuerligt på att förbättra Eken Cup och jag ber er alla att gå in på vår Facebook-sida, och ge oss dina synpunkter på årets turnering och vad vi kan göra bättre. Ni kan även maila till info@ekencup.se!

Jag hälsar er alla välkommen tillbaka till Eken Cup 2015, 13 – 16 juni, som är ett jubileumsår då den 40:e upplagen av Eken Cup kommer att spelas.

Ha en riktigt skön sommar!

Med vänlig hälsning
Jan-Erik Friberg
Ordförande Eken Cup