Kan man spela handboll upp och ner?

I sommar kommer Eken Cup att gästas av ett gäng glada barn- och ungdomar med funktionsnedsättning. Ett har de gemensamt, de älskar handboll.
På lördags eftermiddagen kommer verksamheten att visas upp och det kommer även att finnas möjlighet att prova på.

– Det betyder jättemycket för spelarna i vår verksamhet att komma till Eken Cup. De tycker att det är roligt att spela handboll och att får vara med i sammanhanget tillsammans med en massa andra handbollsspelare, säger Bo Helgesson.

Tillsammans med Sussan Eriksson är han den drivande kraften bakom Skuru IK:s Upp&Ner- och Härs&Tvärs-verksamheter. De två begreppen används för att beskriva idrottsaktivitet för barn- och ungdomar med intellektuell funktionsnedsättning.

– Upp&Ner är ett koncept som inkluderar fysisk aktivitet och motorisk träning för att förbereda barn med intellektuell funktionsnedsättning för idrott, säger Bo Helgesson.

En typisk Upp&Ner-träning börjar med uppvärmning till musik, följt av en hinderbana som är konstruerad för att utveckla barnens motorik.

– Alla barn ska först ta sig igenom hela banan två gånger, sedan får de gå till valfri station.

Vi jobbar med begrepp som hoppa, fånga, springa och rulla, säger Bo Helgesson.

Upp&Ner riktar sig främst till de som är tolv år eller yngre, medan Härs&Tvärs bedrivs för de som är 13 år och äldre. En Härs&Tvärs-träning är uppbyggd som en traditionell handbollsträning, men sättet som ledarna instruerar spelarna är annorlunda och övningarna måste anpassas efter varje individs särskilda behov.

Till Eken Cup kommer det inte bara spelare från Skuru IK:s verksamhet, även Sorunda IF och Skånela IF bidrar med spelare. Dessutom kommer ett antal icke föreningsanslutna barn- och ungdomar från Sollentuna att vara med.

– Vi kommer att spela match, men även att göra en del träningsövningar, och det kommer absolut att finnas möjlighet att prova på, att vara med och spela och träna.

Koncepten för Upp och ner och Härs&Tvärs har tagits fram av Bo Helgesson och Sussan Eriksson, som båda fick intresse för ämnet som föräldrar.

– Suss och jag har handbollsintresset i botten och är dessutom båda föräldrar till barn med funktionsnedsättning, säger Bo Helgesson.

Han talar mycket om vikten av inkludering i befintlig idrottsrörelse och ”välvilligt kravställande”, som han kallar det.

– Det är viktigt att det ska vara kravställande, barnen ska vara svettiga och ha fått hög puls när en träning är slut.

Verksamheten de bedriver står på två ben, dels det ideella engagemanget i idrottsrörelsen och dels ett bolag de har startat tillsammans. I bolaget ägnar de sig åt föreläsningar och utbildningar riktade mot kommuner och vårdföretag.