Förtydligande spelregler för Beach Handboll Eken Cup 2003.

Beach Handboll spelas med vanliga handbollsregler med följande undantag.

Speltid 2 x 6 min. Om lagen vid en halvleks slut har lika många mål fortsätter spelet till första mål. Spelet startas då med domarkast. Om lagen vinner varsin halvlek i grundspelet slutar matchen oavgjort. Om lagen vinner varsin halvlek i  slutspelet så avgörs matchen med "ensam-mot-målvakten" i bäst av 3 omgångar per lag. Är det därefter lika så avgörs det med en omgång i taget tills något lag vunnit. Vid "ensam-mot-målvakten" sätts bollen i spel av utespelaren som spelar målvakten och sedan passar målvakten utespelaren som då blir ensam med motståndarmålvakten. Försvarande målvakt får försöka bryta passningen. Anfallande målvakt får kasta direkt i mål och laget får då 2 poäng. Gör utespelaren mål ger det 1 poäng.

Båda halvlekarna startar med domarkast. Vinnaren av slantsinglingen väljer sida. Det andra laget bestämmer vilken sidlinje laget vill använda som avbytarområde. I halvlek byts sida, men inte avbytarområde.

Mål som görs på straffkast ger 2 poäng oavsett vem som lägger den.

Mål av utespelare på s k "japan" ger 2 poäng. Mål av målvakt 2 poäng, mål av målvakt på s k "japan" ger 3 poäng. Övriga mål 1 poäng.

Utvisning är klar när det egna laget åter är i besittning av bollen d v s vanligtvis efter bara några sekunder.

Straffkast sker från den linje som gränsar till målvaktens område d v s från 6 m.

Målvaktsbyten får endast göras  i eget målområde.
Utespelare byter i sitt avbytarområde, detta är hela långsidan förutom målvakternas område.

Efter mål startas spelet med målvaktskast från målgården. Detta kast får inte gå direkt i mål.

En liggande eller rullande boll i målgården kan alltid spelas vidare om inte utespelaren beträder målgården.